Panik Bozukluk
Öncelikle panik atak tanımını yapmalıyız. Bunlar aniden ortaya çıkan ve insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir.
Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir. 10 dakika içinde en şiddetli düzeye çıkar. Çoğunlukla 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Panik atakta çoğunlukla görülen belirtiler şunlardır:
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma, çarpıntı,
- Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,
- Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
- Uyuşma ya da karıncalanma
- Üşüme, ürperme ya da ateş basması, terleme
- Bulantı ya da karın ağrısı
- Titreme ya da sarsılma
- Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
- Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
- Ölüm korkusu
Panik Bozukluğu aslında bu belirtilerin ortaya çıkmasına karşı duyulan korku ile birlikte olmasını engellemek için kişinin kendince aldığı önlemlerin tümüdür.
Kişi panik atak sırasında “kalp krizi” geçirdiğini ya da felç geçirmekte olduğunu düşünür ve yoğun bir “ölüm korkusu” ya da “felç olma korkusu” yaşar. Hatta “kontrolünü kaybetmeye” ya da “çıldırmaya başladığını” düşünerek kendisine ya da çevresindekilere bir zarar vermekten korkmaya başlar.
Genelde en yakın acil servise gidilir. Yapılan incelemelerde hiçbir şey bulunmaz, oksijen verilerek ya da “sakinleştirici” bir iğne yapılarak evine gönderilir. Bazen de yanlış tanı konularak hastaya antibiyotikler, nefes açıcılar, tansiyon ve kalp ilaçları ve vitaminler gibi değişik ilaçlar verilir.
Hastanın nesi olduğu sorulduğunda doktorlar “hiçbir şeyi yok” ya da “stresten olmuş” derler.
Hasta artık delirdiğini düşünür ve panik atak geçirebileceğini düşündüğü ortamlardan uzak durmaya çalışır. Evde yalnız kalmaktan korkar. Sürekli sevdiklerini yanında ister. Kalabalığa giremez ve tek başına dışarı çıkamaz hale gelir.
Panik bozukluk tedavisi olan bir psikiyatrik rahatsızlıktır..!
İlaç tedavisi ve psikoterapi (Bilişsel davranışçı terapi, gevşeme egzersizleri vb.) uygulanır. İlaç tedavisi ile psikoterapi beraber uygulandığında başarı çok daha yüksektir. Kullanılan ilaçlar bağımlılık yapmazlar.
Panik atak geçirmekten korkmayın. En önemlisi bu ataklar hayatınızı engellemesin. Panik atak bir delilik değildir..!