Major Depresyon
Depresyon kabaca ruhsal çökkünlük anlamına gelen bir sözcüktür.
Gün içerisinde herkes zaman zaman kendini moralsiz, üzgün, mutsuz hatta karamsar hissedebilir. Depresyonun bir hastalık sayılabilmesi için, kişinin kendisini sadece duygusal olarak üzgün, mutsuz ve kederli hissetmesi yetmez. Bu karamsarlığın yanında kişinin yaşam enerjisinin de oldukça azalması ve bu durumun en az 2 hafta boyunca sürüyor olması gerekir. Ayrıca bu durumun kişinin aile, toplum ve meslek yaşamında da belirgin bir bozulmaya da yol açması şarttır.
Bir kişinin depresyonda olduğunu gösteren belli başlı işaretler arasında kendini sürekli suçlama, içe kapanma, hiçbir şeyden zevk alamama, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı vardır. Uykuya dalamama, gece ortasında uyanma, iştah azalması ya da iştah artması gibi beden değişikleri de sıktır.
En önemlisi kişinin sonunda intiharı çözüm olarak görmesidir.
Gündelik olaylarda morali bozulan kişi, daha sonra olumlu gelişmeler yaşamaya başladıkça kendisini yeniden iyi hissederken, depresyon hastalığındaki kişi olaylara bağlı olarak kendini daha iyi hissetmez. Bu nedenle tüm gündelik moral bozukluklarını depresyon olarak görmek doğru değildir.
Hastalık kadınlarda daha sık görülür. Ancak erkeklerde görülen depresyon genellikle daha ağır seyreder. Çocuklar ve ergenler dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında ortaya çıkabilen bu rahatsızlık açısından en riskli olan grup 40 yaş üzeri kişilerdir.
Tedavi edilmemiş depresyon alkol ve madde kullanım sorunlarına, başka ruhsal hastalıklara ve bedensel hastalıklara yol açar. Bedensel hastalıklar arasında en sık diyabet ve kalp hastalıkları görülür. Bu ek hastalıkların varlığı ölüm riskini daha da arttırır.
Depresyon, mutlaka psikiyatri hekimleri tarafından etkili biçimde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Depresyon hastalığıyla birlikte görülen diğer bedensel hastalıkları da göz ardı etmemek açısından ek tahlillerinin ve dahili muayenelerin yapılması da şarttır.
Antidepresan ilaçlar bu hastalığı tedavi etmede kullanılan bir grup ilaçlardır. Hiçbir zaman bir moral dopingi, mutluluk ilacı, uyuşturarak dertleri unutturan bir madde değildir. Bu ilaçlar beynin çalışmasında düzenlemeler yapan kimyasal maddelerdir, kesinlikle ve kesinlikle alışkanlık yapmazlar!!!
Antidepresan ilaç tedavilerinin yanında psikoterapiler de uygulanmaktadır. Yapılan çalışmalarda en iyi tedavinin hem ilaç hem de terapinin birlikte uygulanması ile sağlandığı görülmüştür. Psikoterapi yöntemleri arasında en hızlı yanıt veren ise Bilişsel-Davranışçı Terapi (BDT) yöntemidir.
Sonuç olarak, depresyon ruhsal hastalıklar içerisinde en çok kayıp yaratan hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi mümkündür. Kulaktan dolma bilgilere inanmayın. Depresyonun sizi ele geçirmesine de izin vermeyin. Ruhunuzun sağlıklı kalması dileğiyle..!